Over ons
Nooit meer met een arts op date
In mijn studententijd riep ik tegen mijn vriendinnen dat ik niet meer met artsen zou daten. Niet te doen: altijd maar onregelmatig werken, midden in de nacht gebeld worden, in hun ‘vrije tijd’ snoeihard studeren om in opleiding te komen. Gedoe, vond ik dat toen.
Maar toen was daar Maarten: arts, én liefde van mijn leven. Een harde werker en tegelijkertijd een levensgenieter. Het kon dus toch!


Hulplijn voor artsen in coronatijd
Maarten werkte als arts in een Rotterdams ziekenhuis, ik als leiderschapscoach voor het managementteam van Coolblue. Op de terugweg van wintersport uit Oostenrijk in maart 2020 keek Maarten op zijn telefoon. Hij was overspoeld met berichtjes. Er was veel onrust bij zijn collega’s, vanwege een of ander vaag virus.
Stress. Werkdruk. Onrust. Allemaal dingen die ik kende uit mijn werk in het bedrijfsleven en waar ik antwoorden op had.
Op dat moment dacht ik: ik moet NU iets doen.
‘Laten we een appje sturen naar je collega-vriendengroep’, stelde ik voor, ‘dat ze me altijd mogen bellen om even hun hart te luchten, en dan geef ik ze meteen wat tips om beter met die hoge werkdruk om te gaan.
Leuke cliënten, die artsen
We kregen ontzettend veel reacties! Twee jaar lang deed ik deze gesprekken in de avonduren. De vraag was zo groot en het gaf mij zo veel voldoening.
De artsen waren bevlogen, loyaal en ze hadden mijn support hard nodig. Een enorm contrast met het bedrijfsleven waar ik al tien jaar werkte. Daar was coaching de norm; in de zorg was het nog taboe. In het bedrijfsleven wordt er vaak tijdens je inwerktraject al aandacht besteed aan je persoonlijke doelen. Thuis aan de keukentafel deden we daar wel eens lacherig over, want Maarten was al blij als hij na twee weken zijn jas had en de inlogcodes voor het EPD het deden.
Tikje hectisch privéleven
In die tijd waren we zelf overigens ook niet altijd ‘in balans’. Terwijl we wenden aan het prille ouderschap, verhuisden we twee keer. Maarten reisde anderhalf jaar lang heen en weer tussen werk in Rotterdam en ons nieuwe huis in het midden van het land. Op de parkeerplaats bij Gouda deed hij vaak noodgedwongen een powernap, omdat hij vaker ‘s nachts werkte dan overdag. Er was ook nog een groot IC-examen en hij zat in een spannende sollicitatieprocedure voor zijn droombaan. Ik combineerde een vaste baan bij Coolblue met een snelgroeiend ‘Arts in Balans’. We sliepen weinig. Toch zouden we het zo weer over doen! We kregen hulp en waren (veelal) optimistisch.
Workshops en 1 op 1-coaching
Steeds vaker kregen we de vraag om samen workshops te komen geven. Daarin bundelden Maarten en ik onze kennis en praktijkervaring vanuit het bedrijfsleven en het ziekenhuis. Heel organisch bereikten we steeds meer artsen en zorginstellingen, terwijl we nog altijd artsen 1 op 1 hielpen om ‘in balans’ te blijven in hun prachtige, maar hectische beroep. En toen waren we hooked. Arts in Balans is het resultaat.
Arts in Balans
Nu vorm ik een gezin met een geweldige en bevlogen arts en mag ik er vele coachen. Mijn baan bij Coolblue is verleden tijd, maar Maarten werkt nog altijd als intensivist én natuurlijk voor Arts in Balans.
We raakten in wat rustiger vaarwater. We streken neer in een heerlijk comfortabel gezinshuis met tuin in het groen, vlakbij familie. Er kwam tijd voor sporten, vrienden en familie en we tanken bij op het water en bij de zee. Maarten rondde zijn tweede fellowship af en met onze vrolijke dreumes gingen we anderhalve maand op surfreis. Vanaf eind 2024 zijn we zelfs met zijn vieren, met een tweede kindje erbij.
Gelukkig met ‘mijn’ arts
Ja, “gedoe” is het soms zeker, nog steeds. Als de roosters pas laat bekend zijn, Maarten toch last minute moet invallen voor een zieke collega, vrienden en familie willen afspreken terwijl hij bijna elk weekend werkt. Als hij toch nog even moet intuberen, terwijl we samen zouden eten.
Maar we dóen het! Met enorm veel voldoening, energie en plezier. In balans dus, zoals we dat ook meegeven aan de honderden artsen met wie we inmiddels hebben mogen werken.


Onze visie
We willen dat alle artsen in Nederland in balans zijn. Dat niemand meer een overwerkte arts aan zijn bed heeft, of aan het bed van zijn dierbaren. We willen impact maken op de Nederlandse zorg, daarom hebben we ons team uitgebreid met andere coaches en medici.
Een arts vertellen dat hij vaker ‘nee moet zeggen’, zijn grenzen moet bewaken en gewoon op tijd naar huis moet gaan, werkt niet.
Wij geloven erin dat alleen een arts die goed in zijn vel zit, goed voor zichzelf zorgt, écht duurzame topzorg kan leveren. Met hard werken is helemaal niks mis, als je ook maar bewust ont-spant. Dan kun je goede patiëntenzorg leveren, je staande houden in de complexe, dynamische omgeving van een ziekenhuis én een leuke partner, ouder en vriend(in) zijn. En ja: zelfs nog af en toe tijd voor jezelf hebben.
We gunnen artsen dat ze zich niet over de kop werken, hun baan niet (onnodig) opzeggen of hun relatie laten sneuvelen, als dat niet hoeft.
Daarom doen we óók nog steeds waar we in 2020 mee begonnen zijn, elke arts in Nederland krijgt van ons één gratis coachgesprek! Om zo de Nederlandse zorg elke dag een beetje beter te maken.
Als je Milou zou kennen, zou je weten dat:
- Ik vroeger cliniclown, juf of sportarts wilde worden.
- Ik rigoureus mijn beta vakkenpakket op ‘t VWO omgooide naar economie en maatschappij, nadat een natuurkundeleraar dacht dat ik had afgekeken toen ik een 9 had voor een toets. Weg zelfvertrouwen.
- Ik ben het gelukkigst op en bij het water. Een zonnig strand met goede surfgolven, daar mag je mij ’s nachts voor wakker maken.
- Ik heb altijd veel gesport; tennis, zeilen en surfen, skiën, hardlopen (Rotterdam Marathon, Amsterdam halve marathon). Met een jong gezin staat dit op een iets lager pitje, alhoewel ik nog steeds de hele dag in beweging ben ;)!
- Ik heb mijn hele leven al konijnen.
- Ik houd van de stad en de hectiek (ik woonde in Utrecht, Amsterdam en vertrok voor de liefde naar Rotterdam), maar gedij bij natuur en rust, want ook ons leven is bij vlagen behoorlijk druk.
- Ik ontzettend kan genieten van een goede kop koffie in een fijn restaurant, bij voorkeur met speelhoek, zodat ik even een krantje kan lezen of kan bijpraten met Maarten of een vriendin.
Als je Maarten zou kennen, zou je weten dat:
- Ik geloof dat je moet kiezen wat écht bij je past, dan is het altijd de juiste keuze.
Als ANIOS wilde ik heel graag werken op een van de grootste spoedeisende hulpen van Londen in plaats van promoveren (zoals veel andere collega’s). Er werd mij op het hart gedrukt dat ik nooit (meer) in opleiding zou komen, omdat ik dan te ver weg zou zijn van ‘het vuur’. Ik ging naar Londen, had een geweldige tijd en de sollicitatiecommissie vond het geweldig verfrissend. Ik werd niet alleen aangenomen voor de opleiding interne geneeskunde, ik mocht zelfs twee fellowships doen (acute interne geneeskunde & intensive care) - Je mag mij altijd wakker maken voor een goed stuk lasagne.
- Ik ben net als Milou dolgelukkig op en bij het water, voordat ik goed kon zwemmen zat ik op 4 jarige leeftijd al bij mijn vader voor op het windsurfboard.
- Ik ben echt een ochtendmens, om 05:30 uur opstaan en samen met ons zoontje met de auto’s spelen of een boekje lezen vind ik geweldig.
Onze ambassadeurs

Over Willem
Willem de Vries is hoogleraar Kindergeneeskunde en hoofd van het Emma Kinderziekenhuis. Hij zet zich actief in voor het leveren van optimale zorg aan niet alleen zijn patiënten, maar ook zijn medewerkers. Een veilig leer- en werkklimaat vindt hij daarbij essentieel.
“Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Maar mijn gezin is het allerbelangrijkste, dat draag ik ook uit. Een goede balans privé/werk is essentieel. Ik hoop daar een voorbeeld in te zijn. Dat doe ik door dit te bespreken, maar er ook eerlijk in te zijn dat dit mij niet altijd even goed lukt. En altijd te zorgen voor een solide basis waar ik op terug kan vallen. Als je met plezier naar je werk gaat dan kun je meer aan en houd je het ook langer vol.”
Willem over Arts in Balans: “Milou en Maarten (Arts in Balans) zijn positief, pragmatisch en met name ook inspirerend en energiek. En zij weten waar het over gaat. Hard werken is niet erg, maar het moet wel in balans zijn en het moet leuk blijven. En als het soms even minder leuk is, hoe blijf je dan toch in balans en hoe behoud je je focus? Hoe Arts in Balans is ontstaan is ook prachtig. Hun belangrijkste drijfveer is artsen helpen hun werk en hun privéleven in balans te houden. Hun statement: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat je EN topprestaties neer kunt zetten als arts, met tijd en aandacht voor de patiënt, EN dat je daarnaast ook nog tijd en energie kunt overhouden voor dingen buiten werk (een gezin, hobby’s of sport).’ Dit onderschrijf ik volledig.”

Over Casper
Casper van Koppenhagen is revalidatiearts en niet praktiserend sportarts, werkzaam in het Erasmus MC afdeling Rijndam Revalidatie. Hij promoveerde op “Kwaliteit van leven en fitheid van mensen met een dwarslaesie”.
Hij schreef 2 boeken, is blogger en podcastmaker bij Medisch Contact, werd door de VRA in 2009 uitgeroepen tot “arts assistent van het jaar” en in 2016 tot “Docent van het jaar”.
Zijn dubbel specialisme en drive bracht hem langs vele werkplekken en posities, waaronder hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift van Revalidatiegeneeskunde en Raad van Bestuur van een revalidatiecentrum, waarin hij zichzelf telkens opnieuw moest leren kennen, ontdekken en ontwikkelen. Deels door te ervaren, deels door vallen en opstaan. Mede ingegeven door gebeurtenissen in zijn privéleven die hun sporen achterlieten, zocht hij regelmatig begeleiding van individuele en groepscoaching ten einde zijn persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Casper zou iedere arts gedurende zijn of haar loopbaan deze begeleiding van persoonlijke ontwikkeling gunnen en onderschrijft daarmee de missie van Arts in Balans.

Over Veerle
Veerle Smit brengt met haar strategische en creatieve geest zorgprofessionals samen om de zorg van morgen te maken. Ze gelooft dat ondernemerschap en vanuit je eigen talent werken, leidt tot snellere, simpelere en betere oplossingen in de zorg. Als initiatiefnemer en CEO van Compendium Geneeskunde zet ze zich met haar team van >500 in om zorgprofessionals in binnen- en buitenland te verbinden middels kennis. Met haar Stichting Zorgmakers roept ze op een creatieve manier op om meer oplossingen te delen en te kopiëren. Eerder werkte ze als arts in een huisartsenpraktijk en in de Kinder-jeugdpsychiatrie.
Veerle over Arts in balans: “Om te komen waar ik nu sta heb ik al sinds jonge leeftijd hulp gehad van coaches en psychologen. Er heerst vaak een taboe op coaching. Dit taboe verbreek ik graag. Ik geloof dat iedereen baat kan hebben bij een goed gesprek met iemand die 100% aandacht voor jou heeft. Samen kom je tot andere inzichten dan alleen. In de zorg waar de balans vaak ver te zoeken is, is wat mij betreft professionele begeleiding onmisbaar. Daarom onderschrijf ik de missie van Milou & Maarten om elke arts van Nederland te laten kennis maken met coaching en meer balans in hun leven. Met compendium zetten wij ons in om artsen zelfverzekerder te laten voelen op de werkvloer a.d.h.v. de juiste kennis. Arts in balans vult deze inzet haarfijn aan door de artsen ook de juiste tools te bieden om die kennis in te zetten.”
Ons team
Over Fien
Hoi, mijn naam is Fien en ik ben projectleider voor Arts in Balans en net afgestudeerd als basisarts! Al sinds het begin van mijn studie heb ik interesse in de lichamelijke én mentale gezondheid. Naast mijn studie en werk geniet ik van wielrennen, hardlopen en lekker koken. Een beetje ontspanning naast deze zware studie mag natuurlijk ook! Ik vind het ontzettend belangrijk dat (aanstaande) artsen hard werken, maar zichzelf niet voorbij lopen in de zorg voor een ander. Ik ben ervan overtuigd dat coaching daar een grote rol in kan spelen. Daarom help ik Maarten en Milou met het verwezenlijken van projecten op het gebied van samenwerkingen en evenementen. Zo zorgen we er samen voor dat iedere arts van Arts in Balans gehoord heeft en we samen een impact op de zorgsector kunnen maken.

Over Duyen
Hi! Mijn naam is Duyen en ik ben trots lid van het Arts in Balans-team als marketingmanager. Momenteel ben ik druk bezig met de afronding van mijn master Geneeskunde. Naast mijn studie en mijn werk bij Arts in Balans heb ik ook een bijbaan in een medisch studententeam. Daarnaast breng ik regelmatig tijd door met familie en vrienden, ontdek ik nieuwe restaurants in Rotterdam en volg ik af en toe een Pilatesles.
Ik ben nog altijd op zoek naar een goede balans in mijn leven, zodat ik ál deze leuke dingen kan blijven doen. Als ik binnenkort arts ben, lijkt het me nóg uitdagender om die balans te behouden. Arts zijn is een onwijs mooi beroep dat veel van je vraagt. Het is daarom cruciaal om een goede balans te vinden en te behouden, zowel in je werk als in je privéleven. Mijn hoop is dat Arts in Balans als gids kan dienen en mede-artsen kan ondersteunen op dit pad, zodat iedere arts de beste surfer van het leven kan worden!

Over Thien
Hoi! Mijn naam is Thien en ben Office Manager bij Arts in Balans. Ik studeer Geneeskunde in Rotterdam en loop momenteel coschappen. Daarbuiten maak ik graag tijd vrij om heerlijk te koken voor familie en vrienden, veel te sporten, jazzclubs bezoeken of gewoon een goed boek te lezen. Toegegeven, dit combineren met coschappen/werk/andere nevenactiviteiten is niet altijd even makkelijk. De juiste balans vinden tussen alles wat het leven leuk en betekenisvol maakt is een uitdaging, maar zorgt er wel voor dat ik me goed en energiek blijf voelen. Ik ben ervan overtuigd dat de juiste begeleiding en coaching hierbij van grote waarde kan zijn. Daarom ondersteun ik graag dit prachtige initiatief zodat achter de schermen alles op rolletjes loopt. Zo hopen we als team van waardevolle betekenis te kunnen zijn voor iedere arts op zoek naar meer plezier op het werk en daarbuiten!

Over Floor
Hoi! Mijn naam is Floor en ik mag met veel plezier deel uitmaken van het Arts in Balans team als projectleider. Op dit moment zit ik in mijn Master Geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Na een half jaar wetenschappelijk onderzoek te hebben gedaan in Boston, loop ik nu coschappen. In mijn vrije tijd geniet ik enorm van quality time met vrienden en familie, sport ik veel en vind ik reizen en de wereld ontdekken het allerleukste wat er is! Ontzettend leuk allemaal, maar het combineren hiervan kan nog wel een uitdaging zijn. Naast dat ik hard studeren en werken erg belangrijk en leuk vind, geloof ik ook sterk in het belang van balans en ontspanning. Dit is niet altijd makkelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat de juiste ondersteuning en coaching hier een belangrijke rol in kan spelen. Daarom ben ik zo enthousiast over Arts in Balans. Samen met ons team hopen we steeds meer artsen te bereiken, waardoor iedere arts de kans krijgt om in balans te zijn!

Over Job
Ik ben kinderarts-intensivist en heb, zoals iedereen, de nodige struggles en uitdagingen het hoofd moeten bieden om zover te komen. Ik weet dus maar al te goed wat het betekent om als arts in de hectische wereld van de gezondheidszorg te werken en terugkijkend op mijn carrière zijn er dan ook veel momenten geweest waarop ik graag ondersteuning had gehad.
Ondersteuning om me te ontwikkelen, en ruimte te creëren om tot inzichten en reflecties te komen. Precies dat wilde ik zelf aan collega artsen gaan bieden en daarom heb ik verschillende opleidingen gevolgd tot coach. Je kunt bij mij terecht met persoonlijke vraagstukken die samenhangen met je werk in de gezondheidszorg. Dat doe ik door empathisch te luisteren en samen op zoek te gaan naar inzichten die kunnen helpen om tot creatieve en werkzame oplossingen te komen.
Dus werk je in het medische bedrijf en worstel je bijvoorbeeld met een carrièrekeuze of ben je op zoek naar de juiste werk-privé balans? Heb je een slepend conflict met een collega of supervisor of vraag je je af hoe je met plezier richting je pensioen kunt blijven werken? Zo maar wat voorbeelden van persoonlijke uitdagingen en vraagstukken waarbij ik je graag zou coachen. Ik kijk dan ook uit naar een kennismakingsgesprek.

Over Sofie
Mijn naam is Sofie Fransen, en als voormalig huisarts en chirurg ken ik het reilen en zeilen op de werkvloer. Ik ben mentor, ANIOS-begeleider en IFMS-gesprekleider en ik heb ervan geleerd dat we allemaal wel onze struggles hebben. Groot of klein, ze hebben vaak weerslag op professioneel en/of persoonlijk niveau. Daarom heb ik de opleiding tot professioneel coach gevolgd. Een coach kan helpen door actief te luisteren, juiste vragen te stellen en daardoor de ander te triggeren er anders naar te kijken. Zo kan de coachee zelf een verandering of een ander perspectief vinden. Eigen regie en inzicht is de sleutel tot succes met een grotere slaagkans tot blijvende verandering.
Chirurg en coach in de zorg, voor mij een combinatie die complementair werkt. Herkenbaarheid werkt, zeker in de medische wereld waarin we denken dat we alles zelf kunnen oplossen
“Koester je eigen software. Er is niks geks aan als er af toe een reset of upgrade nodig is”

Herken je iets van jezelf?
We zijn benieuwd naar jouw verhaal!
Neem contact met ons op of plan een koffie met Milou in, om te kijken of begeleiding bij Arts in Balans iets voor jou is!